Stenen under sengen


Ungdomsnoveller tematiserer reformationens emner fint

Af Anna Møller, Kristeligt Dagblad, d. 4. marts 2017

I anledning af årets reformationsjubilæum bliver der i disse dage udsendt en del materiale om Martin Luther.

Noget af det – som den fordummende ungdomsvideo ” Luther på moderne dansk” produceret af Luther2017. dk – er skræmmende elendigt, mens andet er anderledes brugbart. Til den sidste kategori hører salmedigter og forfatter Iben Krogsdals ” Stenen under sengen”.

” Stenen under sengen” er blevet udsendt til alle danske provstier, hvor præster landet rundt så har kunnet få fat i den. Formålet er (så vidt jeg kan se) litteraturanalyse i konfirmandundervisningen, og samlingens 10 noveller tematiserer alle lutherrelevante emner såsom synd, skyld, gerningsretfærdiggørelse, soning, dom, nåde og frelse. Jeg selv har kun fungeret som assistent under konfirmandundervisning og aldrig selv ledet timer på egen hånd, så det er svært at kunne vurdere deres potentiale i undervisningssammenhænge.

Bagest i samlingen er der stikord til Luthers teologi, men det gjorde mig desværre ikke meget klogere – dertil er min børnelærdom nok for langt væk.

Dog kan det tilføjes, at Iben Krogsdals 10 noveller kan anvendes sammen med den såkaldte LutherTavle, som Folkekirkens Konfirmandcenter ligeledes har skabt som reformationsprojekt.

Noget, jeg imidlertid godt kan udtale mig om, er novellesamlingens litterære kvaliteter.

Og her er ” Stenen under sengen” ganske velfungerende.

Bogens 10 noveller henvender sig alle til unge og har unge i hovedrollerne. Langt de fleste historier rammer tone og miljø glimrende og formår på ganske få sider at iscenesætte stemningsfulde verdener, hvor forskellige dilemmaer opridses. Kompositionen er klassisk novellestil, hvor et fremmedelement typisk træder ind i hovedpersonens liv og dermed forstyrrer den orden, der hersker. Forfatteren og litteraten Aage Henriksen sammenlignede novellens struktur med en myretue, der blev forstyrret af en stok, og langt hen ad vejen passer den opbygning også på novellerne i ” Stenen under sengen”.

De bedste, som titelfortællingen ” Stenen under sengen”, ” Trolden”, ” Hamsteren” og ” Spritbilist”, formår desuden på koncis vis at opridse facetterede persongallerier. Karaktererne er relatérbare og troværdige, og novellerne er skrevet uden fyldstof – men uden at miste fornemmelsen for dybde, deltaljer og nerve.

For en lægmand (som jeg) tematiserer de især emner som mobning, at skille sig ud, psykisk sygdom, skam, sorg og længsel, og langt de fleste miljøer er beskrevet i øjenhøjde med de unge læsere.

Og de rammer stort set alle rigtig fint ned i ungdomslitteraturens komplicerede verdener, hvor de moralske dilemmaer er hyppige og besværlige, og de realistiske universer er tunge af følelser. I en novelle som den rørende ” Stenen under sengen”, hvor en dreng guides gennem en mørk og uhyggelig park med sin fars stemme i øret, afrundes historien med et twist i de sidste linjer, og det stemmer ligeledes godt overens med samlingens målgruppe.

Iben Krogsdal har tidligere forfattet salmer i blandt andet den glimrende og ligetil ” Vi som er søgende” (2010) og børnebøger som den letmoraliserende og illustrerede legende-gendigtning ” Historien om de tre træer” (2012).

Med ” Stenen under sengen” har hun skabt fin ungdomslitteratur, der kan læses både med og uden lutherbriller.