Nyheder


Lagt på d. 2. december 2018
To nye julenoveller

Hvis du mangler en julehistorie at læse højt denne jul, så kan du læse min spritnye novelle “Håbet”. De er blevet til på opfordring fra Folkekirken Konfirmandcenter og handler om tab, juleglæde og håb på trods. Læs HÅBET her og ET JULESYN her.


Lagt på d. 26. oktober 2018
Eksistensen

Tænketanken Eksistensen er en helt ny kristen Tænketank, der mødes to gange årligt på Nyborg Strand. Jeg er et af de tyve medlemmer, og man kan læse Tænketankens første publikation her, med blandt andet et indlæg fra min hånd, som kan læses her.


Lagt på d. 9. september 2018
Stille mirakler

Til Aarhus festuge 2018 skrev jeg sammen med komponisten Niels Nørgaard sangen “Stille mirakler”. Sangen er en fællessang om at brygge bro og blev sunget af en række kor og ved en række arrangementer til festugen. Hør sangen her.


Lagt på d. 25. maj 2018
Ny digtsamling: TRE – bekendelser

Nu udkommer min nye salmedigtsamling med titlen ”Tre”. Digtsamlingen indeholder 70 salmedigte på tre vers og er skrevet i traditionel rimform som moderne bekendelser fra det menneskelige mørke. Læs mere og køb bogen her.


Lagt på d. 20. marts 2018
Novellesamling til unge

I april 2018 udkommer min seneste novellesamling ”Ni noveller om opstandelser” for børn i e-bogsformat. Novellerne er anden del af en novelletriologi, jeg skriver for Folkekirkens Konfirmandcenter. Novellerne handler om sorg, sygdom og opstandelse og foregår i et magisk-realistisk børneunivers.


Lagt på d. 5. januar 2018
Nyt foredrag til efteråret

For tiden arbejder jeg med at nydigte nogle af de smukkeste salmer fra før-kristen tid: De gammeltestamentlige salmer, der op gennem historien har været uudtømmelige kilder til trøst og til fornyelse af salmetraditionen. Allerede for 2500 år siden råbte mennesker ud af deres livs kampe og smerter til Gud. Længe før kristendommen opstod, fik livet på godt og ondt et sprog, vi stadig kan blive rørte og rystede over i dag.


Lagt på d. 4. novembers 2017
Samarbejde med Mads Granum

Efter lang tid, hvor jeg især har postet nyheder på min facebookside, vil jeg gerne gøre opmærksom på Mads Granum Kvintets nye, smukke salme-cd, som udkom d. 2. november. Lyt blandt andet til de to numre, jeg har skrevet tekster til:


Lagt på d. 23. marts 2017
Reformationspris

Jeg er netop blevet tildelt en reformationspris for min nye bog med nydigtede Luhtersalmer, “Vor Gud, du mærker vores sorg”. Prisen er én ud af tre priser, der uddeles af Københavns stift på vegne af Geheimeraad Brands Legat til udgivelser i forbindelse med reformationsjubilæet 2017. Prisen er på 75.000.


Lagt på d. 5. marts 2017
Bog med Luther-noveller

Nu er novellesamlingen “Stenen under sengen” blevet trykt som bog af Folkekirkens Konfirmandcenter og omdelt til danske præster. Novellerne i bogen handler om synd, skyld og skam og er skrevet for børn men kan også læses af voksne.
Den indledende novelle, ”Trolden”, kan læses som en kristuslegende og den sidste novelle, ”Legenden om fyrsten” som et eventyr om menneskets frihed. Novellerne kan både bruges i undervisningssammenhænge og i studie- og læsekredse, hvor kristne grundtemaer tages op.


Lagt på d. 1. december 2016
Kulturlørdag

Lørdag d. 3. december 2016 kl. 14.03 deltager jeg i Kulturlørdag på P1. Jeg vil fortælle om behovet for og arbejdet med videre- og nydigtning af de gamle salmer; i denne sammenhæng særligt Luthers salmer, som for nylig førte til udgivelsen af ‘Vor Gud, du mærker vores sorg”.
I udsendelsen vil man kunne høre en indspilning af salmen ‘Nu trækker mørket himlens vejr’, som er indsunget af Regitze Glenthøj, mens melodiens komponist, Mads Granum, sidder ved klaveret.
Lyt til melodien her:

      Nu trækker mørket himlens vejr

Lagt på d. 24. november 2016
Luther nydigtet

Nu udkommer ‘Vor Gud, du mærker vores sorg’, som indeholder nydigtninger af alle Luthers salmer i Den Danske Salmebog. Foruden Luthers tekst og de 21 nydigtninger findes kommentarer til alle salmerne, et efterskrift af professor Niels Henrik Gregersen og 21 nykomponerede melodier af 21 komponister.
Man kan på denne underside lytte til melodierne, og her kan du finde en længere artikel om mit arbejde med Luthers salmer eller hente en læseprøve med forord, efterskrift og tre af salmerne med både kommentarer og noder.
Bogen kan købes i Syng Nyts online bogbutik.


Lagt på d. 7. oktober 2016
Det skyder og springer 

Sådan cirka i dag udkommer en ny salmesamling med 44 salmer med tekster, noder med becifret mellodilinje og fuld klaversats.
Langt de fleste tekster stammer fra samlingen af salmedigte, ‘Vild Opstandelse’ fra 2015, men først nu er de sat i melodi af 23 komponister.
Der er 39 salmer og 5 motetter, soli og korsatser.
Melodierne kan høres her.
Bogen kan købes i Syng Nyts online bogbutik.


Lagt på d. 4. oktober 2016
Noveller med lutherske temaer 

I anledning af reformationsjubilæet i 2017 blev jeg i foråret af Folkekirkens Konfirmandcenter bedt om at skrive ti noveller ud fra Luthers tanker til børn i konfirmationsalderen. Novellerne er nu skrevet færdigt.
De handler om tunge eksistentielle emner: tro, synd, angst, afmagt og nåde. Selvom de først for alvor skal bruges i 2017, kan de allerede nu læses på Folkekirkens Konfirmandcenters hjemmeside på http://www.konfirmandcenter.dk/index.php?id=1101


Lagt på d. 5. juni 2016
Søstrene bisp

Hvis nogen vil høre mere om tankerne bag mine salmer, så kan I se denne nye tv-udsendelse fra “Søstrene Bisp”, hvor jeg er gæst hos Tine Lindhardt 🙂
http://www.fyensstift.dk/biskoppen/tv-serien-soestrene-bisp


Lagt på d. 5. april 2016
Arbejdslegat 

Er uendeligt beæret og taknemmelig over idag at have modtaget et arbejdslegat fra Statens Kunstfond ’til videre kunstnerisk arbejde’.
Så er der ro på efteråret og plads til at skrive. Mange tak


Lagt på d. 22. november 2015
Korværk til påsken 

Påskekorværket “Du vilde himmel!” er netop udkommet. Værket består af syv sammenhængende korsatser med tekst af Iben Krogsdal og musik komponeret og arrangeret for børne- og ungdomskor af komponisterne Jesper Gottlieb, John Høybye, Jakob Lorentzen, Merete Kuhlmann og Thomas Lennert.
Værket er udgivet af FUK og Forlaget Mixtur i forbindelse med Norbusang 2016.
Læs mere på http://fuk.dk/nyheder/ny-kormusik-til-paasken/


Lagt på d. 31. august 2015
Ny børneroman

D. 20. august 2015 udkom Iben Krogsdals første børneroman, Georg Jensen og skarabæen. Det er en fortælling om ondskabens og opofrelsens ansigter i et helt almindeligt børneunivers og er skrevet for børn i alderen 9 – 12 år. Forlaget skriver på bogens bagside: ”En rystende sjov og uhyggelig problemagisk fortælling om mobning, venskab og mod”.


Lagt på d. 11. maj 2015
Ny salmesamling

I dag er Krogsdals nye salmesamling, Vild Opstandelse, udkommet med 86 salmedigte.
Salmedigtene udgives denne gang uden melodi, deraf betegnelsen ‘salmedigte’. Melodierne kommer sidenhen og kan findes her på siden.
Bogen kan købes på nettet, i boghandelen eller på forlagets hjemmeside med rabat.


Lagt på d. 15. januar 2015
Det store for de små

På Syng Nyt er der netop udgivet en samling med 30 nye børnerim og remser for de mindste om det største skrevet af Iben Krogsdal. Janne Mark har sat melodi til teksterne, og du kan høre dem i en klaverindspilning ved Janne selv på denne underside.


Lagt på d. 13. september 2014
Nye årstidssange

På initiativ af Kolding Sangens By og Kolding Bibliotekerne har Iben Krogsdal sammen med Niels Brunse skrevet 12 nye årstidssange, der er sat i melodi af Erling Lindgren og Erik Sommer. Projektet er støttet af Statens Kunstfond, og de 12 sange er blevet udgivet i en smuk bog med titlen ‘Et dusin danske sange’ – illustreret af billedkunstneren John Olsen – med såvel melodier som korsatser i.